5 Mayıs 2011 Perşembe

Uşakta organik tarım

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Yatırımcı Hizmetleri Bölüm Başkanı Sefa Sadık Aytekin, GAP bölgesi başta olmak üzere çeşitli illerdeki organik tarım ve hayvancılık sahalarına yönelik proje hazırladıklarını bildirdi.



Uşak'ta organik tarım ve hayvancılık sahalarını inceleyen Türkiye Yatırım
Destek ve Tanıtım Ajansı heyetine başkanlık eden Aytekin, yaptığı açıklamada,
proje çalışmaları kapsamında ilk saha çalışmasına Uşak'tan başladıklarını
kaydetti.

Aytekin, yabancı yatırımcıların Türkiye'de, Türk yatırımcıların da yurt
dışında yatırım yapmasına yardımcı olmak amacıyla çalıştıklarını belirterek,
şunları söyledi:

''GAP bölgesi başta olmak üzere çeşitli illerdeki organik tarım sahalarını
inceliyoruz. Uşak, organik tarım için çok istekli ve ciddi bir potansiyele sahip.
Buradaki tarım arazilerinin daha verimli kullanılması, ülke ekonomisine daha
fazla katma değer sağlanması ve üretim ile istihdamın artması için çalışıyoruz.
Organik tarım konusunda Ortadoğu ve Arap ülkeleri istekli davranıyor. Yabancı
yatırımcılar büyük tarım havzalarının sulanabilir arazilerin üzerinde yatırım
yapmak istiyor. Organik tarım ve organik hayvancılık potansiyellerinin yeniden
tespiti için ülke genelinde çalışma yapıyoruz.''

Heyette yer alan Nuri Uslu da, Ulubey, Karahallı,
Sivaslı, Banaz ve Küçükler Havzası'ndaki sulu ve kuru tarım alanlarını
incelediklerini belirterek, Uşak Merkez ve 4 ilçede organik tarım, Eşme'de ise
organik tavuk ve koyun projelerinin uygulamaya geçirilebileceğini ve yatırımcı
çekilebileceğini düşündüklerini söyledi.



''ÖNEMLİ KAYNAKLARA SAHİBİZ''

Uşak'ın tarım potansiyeli ile ilgili olarak heyete bilgi veren Tarım İl
Müdürü Atilla Arslan ise tarım arazilerinin yapısı, sulanan alanlar, büyükbaş ve
küçükbaş hayvan potansiyeli, meyve ve sebzecilik anlamında Uşak'ın çok önemli
kaynaklara sahip olduğunu, kentte tarım alanlarının sadece yüzde 7,10'unun
sulanabildiğini kaydetti.

Arslan, şöyle devam etti:

''İlimizde yıllık 400 bin ton hububat üretimi var. Buğday üretimimizin çoğu
makarnalık buğday. Bu yıl ürün kalitesi yüksek ve çevre illerde olmasına karşın
süne problemimiz yok. Türkiye'deki leblebilik nohutun yüzde 55'ini üretmemize
rağmen leblebi üretimimiz yok. Yeni yeni leblebi üretimine başladık. Bu
potansiyellerimizi daha iyi değerlendirip katma değer ve istihdamı artırabiliriz.
İlimizde 27 bin hektar mera alanı var ve bu ihtiyacımızın ancak yüzde 10'unu
karşılıyor. 87 bin büyükbaş, 250 bin küçükbaş hayvan var. Sulanabilen arazilerin
yüzde 60'ında sebze ve meyvecilik yapıyoruz. Sulanabilen arazilerin daha fazla
olmasını talep ediyor ve bu konuda projeler üretiyoruz. Organik tarım ve
hayvancılık yatırımlarının ilimiz tarımına ve ekonomisine büyük katkılar
sağlayacağı gibi ülke ekonomisi ve üretimine de ciddi kazanımlar sağlayacağını
düşünüyoruz.''

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman da, üniversite olarak
organik tarım ve hayvancılık konusunda her türlü bilimsel desteği vereceklerini,
bu alanlarda yeni bölümler açtıklarını belirterek, organik tarım ve hayvancılığın
Uşak tarımına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

İnceleme gezisine, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı
Yatırımcı Hizmetleri Bölüm Başkanı Sefa Sadık Aytekin, Proje direktörleri İsmail
Erşahin ile Abdülkerim Çay, AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu, Uşak
Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman, Tarım İl Müdürü Atilla Arslan
katıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder