Anadoluda en çok Kastamonu, Kahramanmaraş ve özellikle UŞAK yöresinde yapılır.
-UŞAK TARHANASI YAPILIRKEN KULLANILAN GIDALAR
Malzeme olarak un, yoğurt, süt, kırmızı ve yeşil biber, nane, soğan, domates ve tercihe göre haşlanmış yoğurt veya fasulye belli oranlarla hazırlanır. bir gün öncesinden hamur için maya hazırlanır. hazırlanan maya un ile yoğrulurken, yukarıda sayılan malzemeler de ilave edilmek suretiyle, karışım hazırlanır. belli bir kıvama gelen karışım, geniş kap,(toprak çömlek veya leğen) içine konulur. 15-20 gün bu kapta bekletilir. bu arada 2 günde bir, hafif ıslatılmış elle karıştırılarak mayalanması sağlanır. kıvamına gelmiş karışım bir bez (iteği)üzerine parça parça yayılır.ovalanacak kadar kuruyan parçalar elle ufalanarak elekten geçirilir. toz haline gelen tarhana iteği üzerine serilerek gölgede kurumaya bırakılır.kuruyan tarhana ihtiyaç anında kullanılmak üzere toprak kaplarda, bez torbalarda, cam kavanozlarda saklanır.
-UŞAK TARHANA TARİFİ
-Sıvı yağ, salça
-Sarımsak, tuz
-Su
UŞAK tarhana Yapılışı-Tencerenin altını kapatacak kadar yağ, 2 çorba kaşığı salça, biraz kızartın
-Sonra 6 su bardağı su ve böylece su hafif ılık olasıya kadar ısıtın
-Sonra 3-4 çorba kaşığı tarhanayı suyun içine katın ve karıştırın.
-Ve karıştırmaya devam edin yoksa tarhanalar lapa lapa olur karışmam. Karıştırın, karıştırın, karıştırın
-Buarada canınız sıkılınca arada tuz koyun karıştırmaya devam edin
-Buarada sarımsakları unuttuk, sarımsakları ezin hemen çaktırmadan suyun içine atınız ve hemen karıştırınız.
-Kısık ateş olsun ki, yavaş yavaş pişsin. Ama işiniz aceleyse yüksek ateşte olabilir, genelde yüksek ateş oluyor benimki ayakta durmak hoşuma gitmiyor.
-Kaynayınca tamamdır afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder